Welkom op de website van

Boert Bewust
12 december 2022

Column voorzitter Wim Zaalmink

Op het moment dat ik dit schrijf lijkt de winter zijn intrede te doen. Het eerste dunne laagje ijs ligt op de sloten en de natuur lijkt ingedommeld te zijn. Dit geldt zeker niet voor onze Boert Bewust deelnemers. Die zijn druk bezig met de voorbereiding van de lichtjes acties. Het is zo mooi om te zien dat hier zo veel energie in wordt gestopt. En het is ook zo’n mooie actie om het bredere publiek op een unieke manier kennis te laten maken met het platteland en met onze mooie agrarische sector.

En dat laatste is ook hoog nodig. In de landelijke ochtendbladen lees ik veel opinies van buitenstaanders, meestal stedelingen, over de natuur- en stikstofproblematiek, en over de aanpak er van. En dat stemt mij ook wel tot ongerustheid, want deze buitenstaanders bepalen mede het politieke beleid.

Uit onderzoek dat mede in opdracht van Boert Bewust is uitgevoerd blijkt dat 27% van de burgers nog nooit een agrarisch bedrijf heeft bezocht. Is dit nu veel of is dit weinig? Het betekent in elk geval dat een kwart van de Nederlanders nog onvoldoende in aanraking is geweest met hoe wij voedsel produceren, en hoe belangrijk we zijn voor het platteland.

Maar daarom vind ik ook dat we zo mooi bezig zijn met Boert Bewust. Op een hele mooie manier halen we burgers naar onze bedrijven toe. Ook al ligt er nog een uitdaging om ook de resterende 27 % te bereiken.

We zijn goed bezig in deze moeilijke tijd! Ik wens ieder heel veel succes met de lichtjesactiviteiten, en ik hoop dat daarna de rust en de tijd gevonden kan worden om te bezinnen, te ontspannen en te genieten. Hele fijne feestdagen!

 

Voorzitter Stichting Boert Bewust,

Wim Zaalmink

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.