Welkom op de website van

Boert Bewust

Over de streken

Deelnemers vormen samen met andere enthousiaste boeren en tuinders uit hun buurt een Boert Bewust-streek. Van hieruit ondernemen ze gezamenlijke activiteiten die goed aansluiten bij hun streek, ondersteund door een streekcoördinator. De stichting Boert Bewust faciliteert en inspireert de streken hierbij. Doordat we landelijk samenwerken, bereiken we meer.

In de Gelderse Vallei, Kromme Rijn, Salland, Vechtdal, Rijk van Nijmegen/Land van Maas en Waal, Land van Cuijk, IJsseldelta, IJsselvallei, Drenthe en Westerkwartier is al een Boert Bewust-streek actief. Friesland is in de opstartfase. Ook vanuit andere delen van het land is interesse.

Bekijk ook de websites van de streken eens om te zien welke boeren en tuinders aangesloten zijn en welke activiteiten ze organiseren.

Deze streken doen mee

Gelderse Vallei

Vallei Boert Bewust is als eerste Boert Bewust streek actief vanaf 2014.  Bijna 100 varkenshouders, melkveehouders, pluimveehouders, kalverhouders, vleesveehouders en vleeskuikenhouders komen graag in gesprek met de mensen om hen heen. In de Gelderse Vallei kun je al jarenlang meedoen aan een Vallei Boert Bewust Week. Ook geven de kinderen van de deelnemers een kijkje op de bedrijven in vlogs. Zo leert u meer over waar uw voedsel vandaan komt. Bekijk hier de website van Vallei Boert Bewust.

 

Land van Cuijk

In april 2019 ging Land van Cuijk Boert Bewust officieel van start! Deze club boeren met een zachte ‘g’ gaat vol motivatie aan de slag met meer verbinding met hun omgeving! Zij nodigen iedereen uit om te komen kijken naar dansende koeien die weer naar buiten gaan, hebben veel plannen voor social media en zullen de komende tijd nieuwe activiteiten bedenken en organiseren. Bekijk hier de website van Land van Cuijk Boert Bewust.

IJsseldelta

In de Overijsselse IJsseldelta gebeuren mooie dingen! Op 1 april 2019 bracht IJsseldelta Boert Bewust heel Kampen in verwarring met een Missverkiezing voor koeien. En toen waren ze nog niet eens officieel begonnen! Eind juni 2019 is het eerste bord de grond in gegaan, deze streek staat volop in de steigers. Bekijk hier de website van IJsseldelta Boert Bewust.

Drenthe

Drenthe Boert Bewust is volop in ontwikkeling. In maart 2022 zijn de eerste informatiebijeenkomsten in het gebied georganiseerd. De eerste 15 deelnemers hebben zich inmiddels aangesloten, binnenkort volgen de eerste bordonthullingen en activiteiten! Bekijk hier de website van Drenthe Boert Bewust

Kromme Rijn

Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust loopt sinds 2016. In deze streek doen niet alleen varkenshouders, melkveehouders, pluimveehouders en geitenhouders mee, maar ook veel fruittelers! Daarom kunnen deze deelnemers samen een heerlijk diner op tafel brengen met hun eigen producten. Voor een goed gesprek schuift u hier aan tafel tijdens een aanschuifdiner.  Ook openen ze in de Kromme Rijn officieel het kersenseizoen. Bekijk hier de website van Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust.

Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal

In de zomer van 2018 trapten Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal af als Boert Bewust-streken. Deze streken liggen tegen elkaar aan en werken samen, maar geven allebei hun eigen kleur en invulling als streek. Op dit moment worden de deelnemers gecertificeerd en de eerste borden geplaatst.
Bekijk hier de website van Rijk van Nijmegen Boert Bewust. en hier de website van Maas en Waal Boert Bewust.

IJsselvallei

In maart 2020 gaat het eerste bord in de IJsselvallei de grond in! Onder de eerste deelnemers vinden we een kalverhouder, varkenshouder, groente- en fruitteler en melkveehouder. Dat biedt kansen voor uiteenlopende activiteiten. De IJsselvallei wil graag verkennen hoe ze samenwerking kunnen organiseren samen met streek- en boerderijmusea, dat maakt nieuwsgierig! Bekijk hier de website van IJsselvallei Boert en Eet Bewust.

Salland

Salland Boert en Eet Bewust startte in 2017 als enthousiaste derde streek met deelnemers uit alle sectoren. In Salland werken de boeren en tuinders samen met lokale landwinkels, restaurants en recreatie. Boeren en eten gaan hier hand in hand. Je komt de Sallandse deelnemers tegen op plaatselijke markten en feesten waar ze u alles over de land- en tuinbouw vertellen. Daarnaast organiseren ze open dagen en workshops, ontvangen ze schoolklassen en gaan ze regelmatig met een burgerpanel om tafel. Bekijk hier de website van Salland Boert en Eet Bewust.

Vechtdal

In het Overijsselse Vechtdal zijn veel enthousiaste boeren die vanaf  september 2018 officieel van start zijn als Boert Bewust-streek.  De creatieve ideeën rollen hier over de toonbank, zo kun je ze binnenkort tegenkomen met hun eigen Boert Bewust food truck! Samen met lokale partners bieden ze eigen producten aan. De komende tijd gaat u zeker veel vanuit het Vechtdal horen! Bekijk hier de website van Vechtdal Boert Bewust.

Westerkwartier

Westerkwartier Boert Bewust is de (tot nog toe) meest noordelijke streek. Een misschien wat onbekende streek, maar daar komt verandering in! Westerkwartier staat bekend om hun afwisselende landschap. Van het echte groninger platteland tot het coulissenlandschap. Het westerkwartier heeft de rust, de ruimte en het respect voor elkaar. Ontzettend veel pareltjes, wat het westerkwartier tot een grote parel maakt. Beleef het! En laat je verrassen! Bekijk hier de website van Westerkwartier Boert Bewust

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.