Welkom op de website van

Boert Bewust
2 december 2019

Werken aan waardering in de supermarkt

Werken aan waardering

Waardering voor de landbouw begint bij een band tussen boeren en burgers. In deze tumultueuze maanden leeft dat besef als nooit tevoren. Rindert en Gerdien van de Brake willen graag contact met de burger en sloten zich dit jaar aan bij Boert Bewust. Royal Bel Leerdammer steunt dit initiatief en droeg bij aan een actie in de plaatselijke supermarkt.  

Rindert en Gerdien van de Brake willen met hun deelname aan Boert Bewust werken aan waardering voor de sector. Royal Bel Leerdammer ondersteunt dit door leveranciers die Boert Bewust-deelnemer zijn punten te geven in het duurzaamheidsprogramma. De zuivelonderneming vindt het waardevol als boeren de dialoog aangaan met burgers en wil ook bijdragen aan activiteiten van Boert Bewust-deelnemers. Zo gingen in de afgelopen maanden enkele Boert Bewust-boeren onder de vlag van Leerdammer in gesprek met de consument in de supermarkt. ‘Verbinding tussen boer en burger is belangrijk, de boeren stonden op 1 oktober niet voor niets massaal op het Malieveld in Den Haag. Burgers roepen van alles, totdat ze het winkelwagentje vasthebben, dan zijn ze ineens heel anders. Daarom is het goed als burgers weten wat er op een melkveebedrijf gebeurt’, zegt Jaap Jan Westeneng, relatiebeheerder bij Royal Bel Leerdammer.

Ook Gerdien van de Brake deed mee aan de supermarktactie van Leerdammer. Nog best wel lastig erkent ze: “Klanten wilden wel proeven, maar een goed gesprek, bijvoorbeeld over hoe de kaas is gemaakt,  kwam moeizaam op gang, ook omdat mensen vaak geen tijd hadden.” Wel kon ze veel klanten uitnodigen voor de open dag van melkveebedrijf De Oostermaat. “Maar naast open dagen organiseren, blijf ik het belangrijk vinden om de consument op te zoeken, binnenkort staan we daarom op een kerstmarkt om te praten over het boerenleven en de melkveehouderij.”

Verbinding

De open dag werd goed bezocht, veel klappende mensen toen wethouder Albert Coster van de gemeente Zwartewaterland het bord van Boert Bewust onthulde. Vanaf nu is voor iedere passant zichtbaar dat Rindert en Gerdien deelnemers zijn bij Boert Bewust in de regio IJsseldelta. ‘Ik wens jullie veel succes bij het overdragen van kennis aan de inwoners van onze gemeente. Door kennis te delen verklein je de kloof tussen burger en boer, en je vergroot het begrip voor de agrarische sector’, zo sprak de wethouder.

Gerdien legt uit actief op zoek te zijn naar verbinding met de burger: ‘Wij merken dat er bij burgers weinig kennis meer is van landbouw. Ze horen in de media veelal negatieve geluiden over boeren. Eerder dit jaar namen Rindert en Gerdien samen met vier andere Boert Bewust-deelnemers al deel aan de Miss Koe Kamp-verkiezing in het centrum van Kampen. De burgemeester was als jury aangewezen. ‘Het was op 1 april en werd misschien juist daarom wel groots aangekondigd in de media. Met negen koeien arriveerden we in de binnenstad van Kampen. Voor veel burgers was het een aparte ervaring, een koe aan een touw’, blikt Gerdien terug. Ze kijkt er met een positief gevoel op terug. ‘We kregen er positieve energie van en hopen dat Boert Bewust uitgroeit tot een breed gedragen initiatief, want elk verhaal is uniek.’

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.