Welkom op de website van

Boert Bewust
6 juli 2018

Wat een activiteiten! Tijd voor een overzicht.

Wat is er veel georganiseerd in de afgelopen maanden in onze streken. Er was volop verbinding tussen boer en de buren. Duizenden mensen kwamen op verrassende manieren in gesprek met de boeren uit hun buurt. Een greep uit de activiteiten in een overzicht.

Salland

In de streek Salland was de open dag bij varkens- en melkveebedrijf Ammervelde van familie Holtkuile, in samenwerking met voedselcooperatie ‘De Autark’ uit Broekland. Een groot succes met circa duizend bezoekers. Dezelfde dag organiseerde familie Van Vilsteren ook een open dag op hun fruitbedrijf. De Campina boerderijdag bij De Rosahoeve van familie  Kleverkamp en de AH Buitendag bij biologisch varkensbedrijf Neimeijer, trokken heel veel bezoekers met niet-agrarische achtergrond. Voor de bij Salland Boert en Eet Bewust aangesloten boeren en boerinnen mooie momenten om in gesprek te gaan over de herkomst van ons voedsel, de verzorging van het vee en de focus van agrariërs op het gebied van milieu, mest en energie.

Op het plein in Deventer

(C) Rick de Visser

Maar hoe bereik je de mensen ‘uit de stad’? Niet iedereen bezoekt spontaan een boerderij. Juist: dan trekken we met de boeren zelf naar de stad! Op zaterdag 26 mei stond er midden op de Brink in Deventer een lange, gedekte tafel met 50 stoelen. De toevallige passant kon aanschuiven, kreeg een koptelefoon op en kreeg een klein gerechtje voorgeschoteld, waarvan het hoofdingrediënt afkomstig was van een boer uit de gemeente Deventer

Een ander zeer succesvol evenement was de fietstocht in en rond Bathmen die op Hemelvaartsdag plaatsvond. Circa 2500 mensen stapten op de fiets voor een tocht van 26 kilometer langs tal van agrarische bedrijven.

Vallei

In de Vallei organiseerde Boert Bewust de Smakelijke Tour. We hebben veel bezoekers mogen verwelkomen op deze drie dagen. De eerste dag viel door de koude start met regen een beetje in het water maar de andere twee dagen hebben dat met ruim 200 bezoekers per dag meer dan goed gemaakt. De cateraar heeft een heerlijke driegangenlunch verzorgd op drie locaties verdeeld over de boerderijen. Tijdens de fietstocht kon je genieten van het verhaal en het product. De deelnemers konden op iedere boerderij kijken achter de staldeur met het verhaal erbij van de ondernemer.

De boeren hebben het als ontzettend leuk ervaren! Ze hebben genoten van de grote belangstelling het en samen organiseren van een groots evenement.

Kromme Rijn

In de Kromme Rijn waren de open dagen tijdens Hemelvaartsdag een mooi succes. Tien deelnemende bedrijven hebben hun deuren open gezet en zo konden bezoekers een kijkje nemen op verschillende melkvee- en fruitteeltbedrijven in de Kromme Rijnstreek. Dat een kijkje nemen op een boerderij veel mensen aanspreekt, blijkt ook uit het aantal bezoekers. De bedrijven ontvingen tussen de 300 en 500 bezoekers.

Het was een zeer geslaagde dag. Besloten is om op 30 mei 2019 (Hemelvaartsdag) wederom een Open Boerderijendag te organiseren. Ook dan zal er een fietsroute worden gemaakt, die langs de deelnemende bedrijven gaat.

Aanschuifdiner bij boerderij Leuterveld

Tijdens de aanschuiftafel op 22 juni, op boerderij Leuterveld, konden 25 deelnemers (boeren, burgers & buitenlui) kennis maken met een overvloed aan smaken, geuren en kleuren die dit seizoen te bieden heeft.  Karin Kramer, die haar koksopleiding onder andere volgde bij de Librije in Zwolle, zorgde ervoor dat gerechten met producten uit de streek  op originele en creatieve wijze werden gepresenteerd. Een activiteit die voor herhaling vatbaar is.

Start Rijk van Nijmegen

Last but not least. Een nieuwe streek is officieel van start. Op zondag 1 juli zijn de eerste twee Boert Bewust borden onthuld in het Rijk van Nijmegen! De borden werden op beide bedrijven onthuld door de betreffende burgemeesters: bij de familie Peer door de burgemeester van gemeente Beuningen en bij familie van Raaij door de burgemeester van gemeente Heumen. Alle bezoekers brachten een toost uit met een glas melk en chocomelk. Na de onthulling waren beide bedrijven geopend voor bezoekers. Een veelbelovende start van deze streek.

 

 

 

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.