Welkom op de website van

Boert Bewust
1 september 2020

Voorzitter Lisanne: ‘Bewondering voor Boert Bewust-streken’

Voorzitter Lisanne: ‘Bewondering voor Boert Bewust-streken’

“Een positief nieuwsbericht, niet ondanks, maar dánkzij het coronavirus: consumenten kopen vaker bij de boerderijwinkel en zijn zich bewuster van het belang van goed geproduceerd voedsel. Die toegenomen belangstelling voor het boerenleven merken de Boert Bewust-streken ook nu ze weer activiteiten morgen organiseren voor de consument. Ik zie coronaproof activiteiten ontstaan die toch de verbinding tussen boer en burger stimuleren. Fiets- en autotochten, picknicken met het gezin bij de boer, workshops met beperkt aantal personen. Ik vind het bewonderenswaardig hoe alle streken omgaan met de beperkende maatregelen.

Het was slikken medio maart toen veel plannen in de ijskast gezet werden en er een switch naar digitaal gemaakt moest worden. De streken hielden ondertussen bordonthullingen op afstand, organiseerden een digitaal spreekuur met de boer en maakten tientallen filmpjes van het dagelijkse leven op de boerderij. Wat een vindingrijkheid!

Achter de schermen gebeurt ondertussen ook veel. De streekbesturen en het stichtingsbestuur werken samen aan de verzelfstandiging van Boert Bewust. Dit is geen eenvoudig proces en daarom zijn we hier al geruime tijd samen mee bezig. Er zijn veel vraagstukken die beantwoord moeten worden. Van contributie en herkenbaarheid tot landelijk koers tot financiële en inhoudelijke partnerschappen. Dit loopt parallel met de laatste projectfase van Boert Bewust. In die laatste fase is er ook aandacht voor verschillende trainingen, hopelijk kunnen die binnenkort weer fysiek. Maar we hebben gezien dat trainingen ook online prima kunnen!

Het Kraampje
En hoewel we op kleine schaal weer activiteiten mogen organiseren – en dat gebeurt ook, lees hier en hier– blijft digitaal contact belangrijk. Dus hoe zorgen we dat de consument bij de boer blijft komen? Hoe maken we het ze makkelijk om eerlijk geproduceerd eten rechtstreeks bij de boer te kopen? Door zoveel mogelijk zichtbaar te zijn: via Boert Bewust, maar er zijn meer mogelijkheden. Zoals de app Het Kraampje, bedacht door twee enthousiaste dierenartsen met hart voor de agrarische sector. Met die app kan de consument gemakkelijk met zijn mobiele telefoon een boer vinden met boerderijverkoop. Laten we in verbinding blijven!”

Lisanne Oskam
Voorzitter Boert Bewust

 

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.