Welkom op de website van

Boert Bewust
18 juli 2019

Training ‘Een goed gesprek met bezoekers’

Training een goed gesprek met bezoekers  

In het najaar kunnen deelnemers trainingen volgen bij Boert Bewust. Wilma Derks-Peters, sinds medio juni deelnemer aan Rijk van Nijmegen en Maas en Waal Boert Bewust volgde de training ‘Een goed gesprek begint bij jezelf’ door René Schepers en kreeg tips voor het voeren van een open gesprek. “Als boer zijn we geneigd in de verdediging te schieten bij kritische vragen van consumenten. Ik leerde door de training ‘Een goed gesprek begint bij jezelf’ waarom te vragen. Dan ontstaat een vriendelijk gesprek waardoor ik de bezoeker iets kan bijbrengen over de varkenshouderij.” 

Niet in de verdediging

Samen met haar man en zoon leidt Wilma de varkensboerderij met boerderijwinkel De Bankhoeve/Bankhoeve Vlees. Regelmatig krijgt ze dus bezoekers over de vloer, prettig om dan handvatten te hebben voor een goed gesprek.  “Tijdens de training ‘Een goed gesprek begint bij jezelf’ leerden we van René Schepers om niet meteen in de verdediging te schieten. Bijvoorbeeld als iemand vraagt waarom de moeder (zeug) in een kraamhok ligt. Eerder schrok ik van die vraag, ik ging er al direct vanuit dat de bezoeker een kraamhok niet goed vindt. Nu vraag ik aan de consument waarom hij of zij denkt dat de moeder in een kraamhok ligt. Dat levert een veel leuker gesprek op.” Illustrerend is ook het volgende voorbeeld van Wilma: “Soms laat ik mijn man of zoon een biggetje ophalen, want knuffelen met biggetjes wil iedereen altijd wel. En zo ontstaat vanzelf een praatje.”

Jip-en-janneketaal

Door de training ontdekte Wilma ook dat consumenten vaak weinig weten over het boerenleven. “Woorden als beer, zeug en ‘een toom biggen’ kent de bezoeker vaak niet. Les één van Schepers is: ‘niet te moeilijk praten tegen de bezoeker’. Ik raad de training zeker aan, het is altijd goed om te leren. Ik vind het nu nog leuker om het gesprek aan te gaan met bezoekers.”

René Schepers leert boeren tijdens de training ‘Een goed gesprek begint bij jezelf’ hoe ze een goed gesprek over hun agrarisch bedrijf kunnen voeren zónder te veel in de verdediging te schieten of te veel in vaktaal te praten. De cursisten leren de vijf principes van verbindend communiceren toe te passen. De training, wordt net zoals ‘Jouw actieplan’ in het najaar gratis gegeven aan Boert Bewust deelnemers. Later meer over hoe je je hiervoor kunt opgeven.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.