Welkom op de website van

Boert Bewust
19 juli 2019

Terugblik op warme Boeren Beleving

Terugblik op warme Boeren Beleving

 Het landelijke evenement De Boeren Beleving leverde interessante gesprekken op tussen boer en bezoekers. In het laatste weekend van juni konden mensen in alle Boert Bewust streken een kijkje nemen op het boerenerf. Het warme weer en andere activiteiten in het laatste weekend van juni zorgde ervoor dat niet alle boerderijen even goed zijn bezocht. Toch kijken we terug op een geslaagd evenement! Picknicken in het weiland, knuffelen met biggetjes en poëzie tussen de koeien, elke streek gaf op eigen manier invulling aan het evenement. We blikken terug met een greep uit de activiteiten.

Land van Cuijk kroket

Bij Mat en Miriam van den Broek van Boertel de Lampershei in het Land van Cuijk onthulde chef-kok Martien Bos (Smaakmaker Land van Cuijk) het Boert Bewust-bord. Hij draagt graag bij aan dit initiatief. Bos: “Boert Bewust laat burgers beleven wat boeren doen.” Na het officiële moment, mochten bezoekers zelf aan de slag op de boerderij. Zo doken kinderen de keuken en stal in om te ervaren waar hun eten vandaan komt. Bezoekers proefden ook de Land van Cuijk kroket en bitterballen. Hoofdingrediënt van deze snacks zijn de Herefordrunderen van Van den Broek.

Picknicken in het weiland

In de streek IJsseldelta werd de Boeren Beleving gecombineerd met de IJsseldeltadag. De deelnemende bedrijven in Mastenbroek en omgeving kregen veel bezoekers op hun erf die nieuwsgierig waren naar het boerenleven. Zoals moeder en dochter Van der Meulen, die genoten van een picknick in het weiland van melkveeboerderij De Rietstulp. “Ik vind het belangrijk om mijn dochter kennis te laten maken met het boerenleven. Op deze manier hebben wij een leuk uitje en leren we wat over het boerenbedrijf. En dat bij ons om de hoek!”

Poëzie tussen de koeien

In Nijmegen Boert Bewust maakten veel bezoekers kennis met het dagelijkse ritme van de boerderij. Het streekgala werd gevierd tijdens de Boeren Beleving. Bezoekers konden via een mooie route in totaal zeven boerderijen in de regio bezoeken. In de Gelderse Vallei werd tussen de koeien poëzie voorgedragen, gezongen en muziek gespeeld tijdens het cultureel festival ‘Cultuur tussen de koeien’.

Verkoeling in de modderpoel

Veel bezoekers vroegen zich tijdens het warme Boeren Belevingsweekend af waarom de koeien niet in de wei liepen. Een mooie gelegenheid voor de boer om uit te leggen dat koeien helemaal niet zoveel van warm weer houden. Op zomerse dagen staan de koeien liever in de koele stal. Omdat de meeste bezoekers wel genieten van de zon, hadden bijna alle boeren gedacht aan een zwembad of spetterfestijn. In de streek Salland Boert en Eet Bewust konden kinderen zelfs kiezen: zwemmen in het zwembad mét buikschuifbaan of verkoeling zoeken in de modderpoel van de varkens van Piggy’s Palace. Een heerlijk vies avontuur dat veel kinderen uitprobeerden.

In Vechtdal zocht de boer de bezoekers op in plaats van andersom. De verbinding tussen boer en burger begon al bij het ontbijt waar Vechtdal Boert Bewust een gekookt eitje aan de gasten van camping De Beerze Bulten aanbod. Op de picknickkleedjes werd vervolgens gesmuld én gespeeld: kinderen konden bouwen met eierdoosjes, kleuren of racen met kruiwagens.

De Stichting Boert Bewust kijkt terug op een geslaagde eerste aftrap van De Boeren Beleving, dat een jaarlijks evenement zal worden. Helaas viel in sommige streken de opkomst bij activiteiten tegen, mede door het tropische temperaturen.  Op basis van een evaluatie met input vanuit alle streken, maken we een plan voor de volgende editie van De Boeren Beleving.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.