Welkom op de website van

Boert Bewust
30 november 2022

Nieuws uit de streken – okt 23

Onze Boert Bewust streken praten je graag bij over alle ontwikkelingen en georganiseerde activiteiten in de streken. Een terugblik naar afgelopen zomer, een vooruitzicht naar de winteractiviteiten en alvast een doorkijkje in  2024. 

Vechtdal Boert Bewust

Misschien heeft u hem wel eens voorbij zien komen, de Vechtdal Boert Bewust Foodtruck. Hij is op verschillende plekken en tijdens verschillende activiteiten te vinden.

Zo waren we aanwezig op de wandelvierdaagse in Ommen waar we gezonde snacks uitdeelden. Binnen een uur genoten 1400 mensen van een gezond hapje gemaakt door een boer of tuinder en uitgedeeld door een aantal van onze deelnemers. Zo konden we laten zien wat een heerlijke en gezonde  producten de boer en tuinder maakt.
Soms gebruikt een van onze deelnemers hem. Onlangs bestond het basisonderwijs in Dalerpeel 100 jaar. Marlies Scholten, van Scholtens Erf
deelde tijdens de feestelijke expositie een heerlijke frisse yoghurt uit te delen die bezoekers zelf konden samenstellen.

Huren foodtruck
Maar onze foodtruck verhuren we ook. Dat kan alleen de foodtruck zijn, maar het is ook mogelijk dat we smoothies uitdelen.
Onlangs had de gemeente Hardenberg een sportmiddag voor haar medewerkers. Wat leuk dat we daar een verfrissende smoothie uit mochten delen.
Wilt u ook de foodtruck huren, vraag dan naar de mogelijkheden door een mail te sturen naar: vechtdalboertbewust@gmail.com

Bekijk hier de website van Vechtdal Boert Bewust

Land van Cuijk

 

Op weg naar je diner
Zaterdag 29 juli was een dag ‘Beleef wat je eet, fiets en geniet in Land van Cuijk’.  Het erf en de stal van familie Derks in Wanroij (NB) was omgebouwd naar een boerenfestivalterrein. 85 deelnemers fietsten 30 kilometer ‘Op weg naar je diner’ langs de ingrediënten van hun diner waar gewasborden uitleg gaven over wat er groeit en bloeit. Met zes tussenstops bij boeren en tuinders en na afloop eten tussen de koeien. Regionale producten, bereid door een regionale kok leverde mooie gesprekken, samen eten en genieten op. Een echte Boerburgerbeleving, georganiseerd onder de vlag ‘Boeren en tuinders pakken uit in de zomer’.

Bekijk hier de website van Land van Cuijk Boert bewust.nl

Nieuws uit Rijk van Nijmegen en Maas en Waal

Nieuwe streekcoördinator.
Vanaf 1 oktober zal Sandra van Elk na drie jaar afscheid nemen als streekcoördinator en het stokje overdragen aan Marlieke Marcusse. Alhoewel Marlieke niet uit een agrarisch gezin komt, is de wereld van de boeren haar niet onbekend. Zo was ze tot vorig jaar marketing en community manager bij JoinData, een dataplatform in de agrarische sector. Vanuit daar is haar interesse voor onze sector versterkt. “Maar ook door mijn eigen dochter die het geweldig vind om de boerderij te bezoeken”.

Meer over Marlieke
Geboren en getogen in Het land van Maas & Waal. Hier woon ik samen met mijn man Michel, dochter Kate (8) en Zwitserse witte herder pup Kyra. Van nature ben ik enthousiast en ik sta voor iedereen klaar. Zakelijke relaties en klanten omschrijven mij als ondernemend, creatief, betrokken, betrouwbaar en oplossingsgericht. Sparren en uitwerken van marketingideeën, met de puntjes op de ‘i’, is mij op het lijf geschreven. Ik kijk er naar uit om bij te gaan dragen aan de verbinding tussen de boeren, tuinders en de samenleving in onze streek.

Bekijk hier de website van Rijk van Nijmegen Boert Bewust
Bekijk hier de website van Maas en Waal Boert Bewust

IJsseldelta Boert Bewust

Van Riek tot Vork 
Hoe maak je mensen enthousiast om meer te willen weten over de oorsprong van hun voedsel? Door ze te laten proeven, vindt Annet Kalter van IJsseldelta Boert Bewust.
Zaterdag 26 augustus organiseerde IJsseldelta Boert Bewust het straatdiner van Riek tot Vork, waarbij 300 deelnemers tijdens het eten door een koptelefoon het verhaal van de boer en boerin hoorden.

Het straatdiner vond plaats in Kampen tijdens het HanzeFest XL. ‘Het leuke is dat je dan mensen aan tafel krijgt die niet speciaal komen om meer te weten over onze sector. Ze lopen voorbij, horen gezellig muziek en zien de mooie tafel en willen dan graag eten en luisteren. Het is mooi dat we op deze manier ook hen weten te bereiken.’

De deelnemers kregen bokjesvlees of grillkaas. ‘Onze boeren vertellen alles over hun bedrijf en het eten dat voor hun ligt,’ vertelt Annet. Zodra de mensen aan tafel zaten kregen ze een koptelefoon op en daar werd het verhaal van de boer van hun gerecht verteld. Even weg van de wereld om je heen werden de mensen meegenomen naar der boerderij, geluiden van de boerderij en de stem van de boer. Er werd samen geproost en gegeten.

Verschillende deelnemers bleven na de maaltijd nog hangen om door te praten met de agrariërs. ‘En dan is het echt mooi om te horen dat ze wat nieuws hebben geleerd of meer begrip hebben gekregen, zo hadden veel mensen niet eerder stil gestaan dat er bokjesvlees is en dat dit ontstaat als ‘bijproduct’ bij de zuivelproductie. Ook de andere ingrediënten, zoals tomaat, paprika, aardappelen en komkommer, komen allemaal uit de IJsseldelta. ‘De bezoekers proeven dus de rijke smaak van onze streek.

Bekijk hier de website van IJsseldelta Boert Bewust

Salland Boert en Eet Bewust

Salland Boert en Eet Bewust heeft een zomer vol activiteiten achter de rug. Diverse deelnemers organiseerden onder andere een aardappelraapdag en een maisdoolhof met puzzeltocht. Bij één melkveehouder konden geïnteresseerden iedere dag langskomen om een kijkje te nemen bij het melken van de koeien. Salland Boert en Eet Bewust was medeorganisator bij een boerenlunch in Raalte en stond op de boerendag tijdens het festival Stöppelhaene.

Bekijk hier de website van Salland Boert en Eet Bewust

 

Drenthe Boert Bewust

In maart 2022 is Drenthe Boert Bewust gestart. Afgelopen periode is er hard aan de weg getimmerd om de naamsbekendheid in de streek te vergroten; zo hebben verschillende deelnemers een open dag georganiseerd en zijn de eerste borden onthuld. Daarnaast heeft Drenthe op verschillende open dagen gestaan en hebben ze tijdens de afgelopen Dutch Food Week op het provinciehuis in Assen producten van Drenthe Boert Bewust deelnemers uitgedeeld.

Bekijk hier de website van Drenthe Boert Bewust

 

 

 

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.