Welkom op de website van

Boert Bewust
17 maart 2022

Nieuws uit de streken

Westerkwartier Boert Bewust

Na 2 jaar voorbereiding was het op 16 november 2021 eindelijk zover. De oprichtingsakte van de streek “Westerkwartier Boert Bewust” werd getekend. We waren inmiddels al druk bezig met de voorbereidingen voor de actie: Boeren en tuinders pakken uit met kerst”. De verlichte trekkertourtocht (ruim 40 verlichte trekkers) en de verlichte boerderijenroute (ruim 3000 deelnemers) waren een overweldigend groot succes!

Voor dit jaar staan er minimaal 6 bordonthullingen op het programma. Ieder bedrijf geeft daar zijn eigen invulling aan. Dat varieert van een lammetjesdag tot een open dag. De eerste onthulling vond plaats op dinsdag 1 maart bij de kalverhouderij van familie De Vries. Hierbij was onze gouden partner Rabobank Noordenveld West Groningen aanwezig. Door middel van informatiebijeenkomsten voor potentiële deelnemers willen we meer boeren en tuinders enthousiast te krijgen voor onze streek. Ook zijn een aantal deelnemers stempelpost van het Pronkjewailpad. Een grote wandeltocht door het zuidwesten van Groningen. Daarnaast zijn we nog bezig om een wandel-4-daagse te organiseren. En willen we aansluiten bij de zomeractiviteit BoerenBuren van Boeren en Tuinders pakken uit.

Bekijk hier de website van Westerkwartier Boert Bewust

IJsseldelta Boert Bewust

IJsseldelta Boert Bewust is volop bezig om het activiteitenprogramma voor 2022 te vullen. In de maand maart organiseert IJsseldelta Boert Bewust in samenwerking met Leerdammer een viertal informatiebijeenkomsten voor nieuwe deelnemers. Deze informatiebijeenkomsten vinden plaats bij vier verschillende agrarische bedrijven in ons gebied. We willen op deze laagdrempelige manier in contact te komen met boeren die belangstelling hebben om deelnemer te worden bij IJsseldelta Boert Bewust. Voor boeren die zijn aangesloten bij Leerdammer is deelname extra interessant omdat zij hier duurzaamheidspunten mee kunnen verdienen.

In december 2021 vond de lichtroute ‘Kampereiland in het licht’ plaats. Dit was een groot succes. Dit bleek wel uit de vele, lange rijen auto’s met circa 10.000 bezoekers die zich lieten verrassen door de mooi verlichte historische boerderijen en woonhuizen. ‘Gelukkig is de lichtroute zonder grote opstoppingen verlopen en hebben we veel positieve reacties ontvangen’, aldus een tevreden Antoon Kanis, voorzitter van IJsseldelta Boert Bewust. Ook aan de kinderen was gedacht tijdens de lichtroute. Zij konden onderweg letters verzamelen die samen het woord ‘hooizolder’ vormden. De 8-jarige Maartje kwam als winnaar van de ruim 300 ingezonden goede antwoorden uit de bus.

Bekijk hier de website van IJsseldelta Boert Bewust.

Salland Boert en Eet Bewust

Verlichte boerderijenroute

Net als in veel andere streken, hebben we in Salland weer een verlichte boerderijnroute kunnen organiseren! Verdeeld over twee avonden hebben 720 auto’s de verlichte route gereden. De route liep door de werktuigenloods van de plaatselijke loonwerker, en over het erf van drie agrarische bedrijven. Kroamschudden bij kindje Jezus hoort er natuurlijk ook bij; alle mensen kwamen langs een levende kerststal.

Regiobijeenkomsten

Afgelopen najaar stonden de regiobijeenkomsten op de planning. Helaas kon dit niet doorgaan i.v.m. de Corona maatregelen. In maart wagen we een nieuwe poging, en nodigen we al onze deelnemers en partners uit, verdeeld over 4 avonden. We kijken er naar uit om elkaar weer te ontmoeten, ideeën uit te wisselen, maar ook vooral om weer gezellig bij te praten met elkaar!

Bekijk hier de website van Salland Boert en Eet Bewust.

Vechtdal Boert Bewust

Vechtdal Boert Bewust heeft een aantal nieuwe partners. Dit betreft; Erik Nijsink Vee & Varkenshandel, Agrifirm, Wark Uitzendbureau en Farmers4all. Hiermee zijn we erg blij. Ook zijn er een drietal nieuwe deelnemers aangesloten bij Vechtdal Boert Bewust. De borden moeten nog onthult worden maar de bedrijven zijn al wel op de website te vinden.

Vorig week hebben we de algemene ledenvergadering gehouden met de leden en onze partners  en o.a. gebrainstormd over activiteiten voor dit jaar.
Er zullen wat borden onthuld gaan worden, we gaan de actie met opgeruimde blik herhalen, op een aantal bedrijven gaan we een koeiendans houden en als de kippen weer naar buiten mogen, willen we ook een kippendans gaan organiseren. Houdt de website van ons in de gaten wanneer de activiteiten exact plaats gaan vinden.

Bekijk hier de website van Vechtdal Boert Bewust.

Drenthe Boert Bewust

Drenthe Boert Bewust heeft in maart haar eerste informatiebijeenkomsten georganiseerd. De eerste deelnemers hebben zich aangesloten bij Drenthe Boert Bewust dus de eerste bordonthullingen met bijbehorende feestjes zullen binnenkort volgen. Alle ontwikkelingen rondom Drenthe Boert Bewust zijn hier te volgen.

Bekijk hier de website van Drenthe Boert Bewust

Rijk van Nijmegen en Maas en Waal Boert Bewust

In december hebben we onze actie “All you need is love en de Boer” afgetrapt waarbij we in deze roerige tijden zorgen voor kleine lichtpuntjes door wensen in vervulling te laten gaan. Ook gingen we met een eigen All you need is Love en de Boer veewagen on tour en konden mensen voor iemand dierbaars een videoboodschap inspreken. Met onze actie hebben we online een heel goed bereik gehad en de actie werd enorm gewaardeerd. In totaal hebben we 10 wensen in vervulling laten gaan.

Voor 2022 staan ook weer volop activiteiten gepland. Waaronder 5 bordonthullingen voor beide streken, 2 trainingen, de Campina open boerderijdagen waar twee deelnemers uit onze streek aan meedoen en ook hopen we rondom de zomer weer een mooi programma van activiteiten neer te zetten.

Bekijk hier de website van Rijk van Nijmegen en Maas en Waal Boert Bewust.

Land van Cuijk Boert Bewust

De jeugd heeft de toekomst. Daarom is een van de prioriteiten van Land van Cuijk Boert Bewust educatie van zowel basisschoolkinderen als middelbare scholieren. De educatiewerkgroep heeft contact opgenomen met alle basisscholen in het Land van Cuijk en zijn in gesprek gegaan met middelbare scholen. Dat heeft al geleid tot een groot aantal boerderijbezoeken en vervolgafspraken. Boeren kunnen de cursus Belevend leren volgen. Lees hier meer over deze activiteit.

Bekijk hier de website van Land van Cuijk Boert Bewust.

 

 

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.