Welkom op de website van

Boert Bewust
17 december 2020

Nieuws uit de streken

Ondanks de huidige omstandigheden staan de Boert Bewust-streken niet stil en worden er diverse alternatieven bedacht om op deze manier toch de burger te betrekken. Bordonthullingen, kerstroutes en verlichte boerderijenroutes. U leest het hier!

Land van Cuijk Boert Bewust
Voor 2020 stonden er weer een aantal bordonthullingen op de planning. “Om de verbinding met de maatschappij op te zoeken, werden bij acht bedrijven de borden geplaatst in de Dutch Food Week zodat iedereen kan zien wie de Land van Cuijk Boert Bewust boeren zijn”, zegt Willy Baltussen, melkveehouder in Landhorst en lid kernteam Land van Cuijk Boert Bewust. Samen met de vrijwilligers trok hij zaterdag 10 oktober de laarzen aan en plaatsten borden in Landhorst, Sint Anthonis en Overloon bij familie Geurts, van Erp, Wientjes en Alders. Op 15 oktober plaatsten ze nogmaals borden bij fam. Gosens, Geurts, Oosterlaken, de Haas en Egelmeers. “De activiteiten volgen als er weer meer mogelijkheden zijn. Maar onze deelnemers zitten niet stil en maken bijvoorbeeld fietstochten. Op allerlei manieren zoeken we de verbinding met de maatschappij”, aldus Willy Baltussen.

Een andere manier waarop Land van Cuijk de verbinding opzoekt is samen met partners. Land van Cuijk biedt hun partners een mooi netwerk met innovatieve en transparante ondernemers in ruil voor een financiële bijdrage. De agrarische sector levert veel werkgelegenheid op in de regio. Samenwerken biedt wederzijds kansen. Van voerfabrikant tot installatiebedrijf ziet het belang van Boert Bewust in. Ze willen graag samen met meerdere partners het verhaal van de agrarische sector vertellen en laten zien. Kijk voor meer informatie op de website van Land van Cuijk Boert Bewust.

Salland Boert en Eet bewust
Creatief met de maatregelen omgaan wordt ook gedaan in Salland. Helaas kregen zij geen groen licht vanuit de gemeente om mee te doen aan Boeren pakken uit met kerst. Dit hield ze gelukkig niet tegen! Zo wordt er gevraagd om op 24, 25, 26 december de boerderijen mooi te verlichten. Dit hoeft niet perse met kerstverlichting, ook met een bouwlamp kan een gevel, mooie boom of stoer landbouwvoertuig mooi verlicht worden. Zo kan men op eigen gelegenheid door het mooie agrarische buitengebied toeren en genieten van mooie lichtpunten. Doe je mee? Help dan mee om aandacht hiervoor te vragen door op social media verlichte items te plaatsen met de #boerenverlichtenkerst. Kijk voor meer informatie op de website van Salland Boert en Eet Bewust.

IJsseldelta Boert Bewust
In de herfstvakantie werd een leuk weekprogramma met kleinschalige activiteiten op en rondom de boerderij georganiseerd. Ouders met kinderen konden zich aanmelden voor diverse activiteiten. Ook aan de rustzoekers en lekkerbekken was gedacht met een wandeling langs de rietvelden op Kampereiland. In het buitengebied van Zwolle werd een prachtige fietstocht langs landgoederen en boerderijen georganiseerd met onderweg rustpunten om het echte landleven en lekkere hapjes te kunnen proeven. Er was veel belangstelling voor de herfstactiviteiten van IJsseldelta Boert Bewust. Ongeveer 400 personen meldden zich vooraf aan. Helaas gooide de aangescherpte coronamaatregelen roet in het eten en kon een deel van de activiteiten niet doorgaan. De activiteiten die in de herfstvakantie niet door konden gaan worden op een ander moment opnieuw aangeboden. Hou de informatie op de website in de gaten!

Tijdens de donkere dagen voor kerst zetten Gastvrij Mastenbroek en IJsseldelta Boert Bewust de polder Mastenbroek in het licht. Op 21, 22, 23 en 24 december kan er op eigen gelegenheid vanaf schemertijd een route worden gereden langs prachtig verlichte boerderijen en objecten zoals de eeuwenoude kerk in Mastenbroek. Mastenbroek in het licht bekijk je vanuit de eigen auto. Kijk voor meer informatie op de website van IJsseldelta Boert Bewust.

Vallei Boert Bewust
Nog een manier om de verbinding te houden met de maatschappij is door het delen van belevenissen. Iedere maand vertelt één van de deelnemers van Vallei Boert Bewust meer over zijn of haar belevenissen op de boerderij. Over de wildcamera van Marja de Vries bijvoorbeeld, of waar Clara van Ravenhorst aan moest denken tijdens haar fietstocht. Tip: volg ze op Facebook! Kijk voor meer informatie op de website van Vallei Boert Bewust.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.