Welkom op de website van

Boert Bewust
5 december 2019

Nieuws uit de streken

Nieuws uit de streken

In het nieuwe jaar zullen weer veel bordonthullingen plaatsvinden, zoveel is wel duidelijk wanneer je aan de streekcoördinatoren vraagt hoe het in hun streek gaat. En de vaart zit erin bij startende en opstartende streken. Lees al het nieuws uit de streken!

IJsseldelta Boert Bewust

IJsseldelta Boert Bewust groeit gestaag, vertelt coördinator Thea Paassen. “We werken met onze enthousiaste deelnemers aan een stevige basis en onlangs zijn weer een aantal borden onthuld. De doelstelling van 10 deelnemers in 2019 gaan we zeker halen”. IJsseldelta Boert Bewust trekt de aandacht met haar activiteiten: lammetjesdag tijdens de bordonthulling bij geitenbedrijf Twiegweerd in Zalk, een nieuw beleefpad en bordonthulling bij boerderij het Kamperriet en de aanwezigheid van Boert Bewust-deelnemers bij de open dag van de dierenartspraktijk in Stadshagen.

Succesvol was ook de supermarktactie in Genemuiden. Door het uitdelen van Leerdammerkaas aan winkelende klanten ontstond regelmatig een geanimeerd gesprek over de herkomst van voedsel en het boerenleven. Tijdens de open dag van melkveehouderij De Oostermaat zagen we een aantal van deze klanten weer terug op de boerderij. Het is fijn om te merken dat er belangstelling en sympathie is voor de boeren en tuinders, dat steuntje in de rug kunnen we momenteel goed gebruiken”, aldus de coördinator.

Rivierengebied Boert Bewust 

We zijn er nog niet, maar de muziek zit er nu in”, vertelt een enthousiaste Wessel van Olst. De fruitondernemer neemt samen met Gerben van de Schans en Joost van den Anker de coördinatie op zich van de pasgeboren stichting Rivierengebied Boert Bewust. “Genoeg enthousiaste boeren en tuinders die een stapje extra willen zetten voor verbinding met de maatschappij.” Het driemanschap werkt aan een projectplan en gaat vervolgens ‘de boer op’ om nog meer deelnemers te werven. “Begin volgend jaar willen we het eerste bord kunnen onthullen.”

IJsselvallei Boert en Eet Bewust

Ook in de opstartende fase, maar al wel iets verder, is IJsselvallei Boert en Eet Bewust. Coördinator Heidi Uenk is blij te kunnen melden dat de eerste bedrijven gescoord zijn: “Eind dit jaar willen we 9 bedrijven gescoord hebben, dan kunnen we in januari verder met het bedenken en organiseren van activiteiten.” Bijzonder om te vermelden is dat IJsselvallei de eerste streek is waar een glastuinbouwbedrijf gescoord is. Uenk: “Dat is een heel mooie primeur voor Boert Bewust, maar ook voor de glastuinbouw en in het bijzonder de tuinders Wim en Korrie van Doorn van Tuinderij Doorn uit Heerde. Enthousiaste tuinders die al regelmatig verbindende activiteiten organiseren.” Speciaal voor de glastuinbouw is een nieuw scoreformulier ontwikkeld. IJsselvallei Boert en Eet Bewust wil in 2020 30 nieuwe deelnemers werven. Ambitieus, maar niet onhaalbaar. Wij gaan ervoor”, aldus Uenk.

Salland Boert en Eet Bewust

Een groep Salland Boert en Eet Bewust-deelnemers organiseert een winterwandeltocht (op z’n Sallands: ‘winterse kuiertocht’) op 2 februari. Een route van ruim 6 kilometer door bossen en over uitgestrekte weilanden; buiten de gebaande paden! Kinderen krijgen een knapzak mee voor onderweg en bij de twee boerenbedrijven op de route, krijgen de sportievelingen warme drankjes en een lekkere kom snert aangeboden.

Land van Cuijk Boert Bewust

De bordonthulling op het melkveebedrijf van familie Hermanussen werd gecombineerd met een lunch tussen de koeien. De voergang in de stal met Barendonk Holsteins werd omgetoverd tot lunchgang en de aanwezige kinderen en burgemeester Hillenaar van de gemeente Cuijk lieten zich de boerenlunch goed smaken. Het is zeker niet de laatste bordonthulling in Land van Cuijk Boert Bewust, coördinator Monique van Loon geeft aan dat nog 12 nieuwe deelnemers wachten op ‘hun bord’. “Allemaal gescoord en goed bevonden, dus we hebben de agenda vol het eerste kwartaal van 2020.”

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.