Welkom op de website van

Boert Bewust
bordonthulling-bij-melkveehouderij-wientjes-met-dansende-koeien
4 mei 2021

Nieuws uit de Boert Bewust streken

IJsseldelta Boert Bewust

IJsseldelta Boert Bewust heeft het 1e kwartaal van 2021 vooral gebruikt om de Lichtroute Mastenbroek, die in december plaatsvond, te evalueren en na te denken over nieuwe activiteiten in 2021. Deze streek sluit in ieder geval aan bij de landelijke zomeracties van Boert Bewust en LTO. Naar aanleiding van de social media training zijn ze actief aan de slag gegaan met de Facebook-pagina van IJsseldelta Boert Bewust. Wekelijks wordt er een bericht gepost en zetten ze in op nieuwe volgers door middel van een leuke win-actie. De winnaar maakt kans op een middagje rondkijken en spelen op de boerderij bij deelnemer FarmCamps/ Melkveehouderij De Oostermaat. Ook winnen? Doe mee en klik hier om kans te maken!

Meer over IJsseldelta Boert Bewust lees je op de streekwebsite >>>

IJsselvallei Boert en Eet Bewust

IJsselvallei Boert en Eet Bewust timmert lekker aan de weg. Ze groeien nog steeds en zetten de boeren in de IJsselvallei steeds meer op de kaart. Afgelopen periode hebben ze “Speur de Stal deur” gedaan, waarbij hun boeren-quizmasters Marleen Markgraaf en Harry Bieleman mensen digitaal een kijkje in de stal gaven bij 13 van hun deelnemers. Vijf prijswinnaars gaan in de week van 7 t/m 13 juni op bezoek bij onze IJsselvallei Boert Bewust Boeren en worden getrakteerd op een rondleiding en een boerenpicknick. Steeds meer partners sluiten zich bij IJsselvalei Boert en Eet Bewust aan en daar zijn ze heel blij mee. Zo ook Brein Reclame om samen met hen het verhaal van de IJsselvallei boeren te vertellen. Ondertussen zijn ze de voorbereidingen aan het treffen voor de organisatie van de Boer Bike Bite editie 2021. Deze gaat in september weer plaatsvinden.

Meer over IJsselvallei Boert en Eet Bewust lees je op de streekwebsite >>>

Land van Cuijk Boert Bewust

PR activiteiten

Land van Cuijk Boert Bewust zette de afgelopen periode in op een aantal PR activiteiten. En met succes. In het nieuwste boekje Toproutes Land van Cuijk 2021, dat het Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk uitgeeft, staan alle Land van Cuijk Boert Bewust boeren vermeld; mooi overzichtelijk op een kaartje. Via de website kunnen bezoekers kijken welke boerderij ze willen bezoeken of een fietstocht maken langs de boerderijen. Ook hebben Land van Cuijk Boert Bewust en ZLTO Land van Cuijk vanaf 20 april maandelijks een column in het regionale huis-aan-huis blad De Maasdriehoek. Elke maand schrijft één van de boeren, die aangesloten zijn bij Land van Cuijk Boert Bewust en/of ZLTO Land van Cuijk, een column over zijn of haar bedrijf, iets actueels of gewoon een onderwerp dat die boer aanspreekt. Boert Bewust deelnemer Hugo Bens trapte af met de column ‘functie elders‘.

Bordonthulling, fietsroutes en kleurwedstrijd.

Op Tweede paasdag vond er in Land van Cuijk een bordonthulling plaats bij melkveehouderij Wientjes en dit werd gecombineerd met dansende koeien die dit jaar voor het eerst naar buiten mochten. Verder is de streek gestart met het uitzetten van fietsroutes. De eerste staat al op de website. En om in de carnavals- en vakantietijd op een andere manier toch te genieten, is er een kleurwedstrijd georganiseerd. Bij diverse boerderijverkooppunten en supermarkten was de kleurplaat te verkrijgen. De prijzen waren twee mooie boerderijbelevingen. Meehelpen tijdens een ochtendronde op het melkveebedrijf van Willy en Petra Baltussen van De Velderhoeve in Landhorst. En een schilderfestijn op de boerderij bij Vermeulen Melkvee in Sint Hubert bij de koeien en kalfjes.

Meer over Land van Cuijk Boert Bewust lees je op de streekwebsite >>>

Rijk van Nijmegen & Maas en Waal Boert Bewust

Door de coronamaatregelen hebben Rijk van Nijmegen & Maas en Waal Boert Bewust de bordonthullingen een tijdje uitgesteld. Echter worden deze nu weer opgepakt. Op 3 april is het bord bij Kaas – en Zuivelboederij de Diervoort onthuld. Dit combineerden ze met het naar buiten laten gaan van de koeien. De komende periode gaan deze streken nog meer borden plaatsen en onthullen. Om online meer bereik te krijgen, hebben ze een nieuwe thema geïnitieerd: ‘de week van…..’. Op social media volgen ze een week lang één van de deelnemers. De eerste editie was een groot succes met een bereik van meer dan 6.000 mensen. Foto’s werden veel bekeken en ook de reacties waren erg enthousiast. Kijk op de Facebook-pagina om dit terug te zien.

Richting de zomer gaan Rijk van Nijmegen & Maas en Waal aansluiten op het zomerprogramma van LTO Noord. Vier verschillende fietsroutes in de streek zijn de basis van dit zomerprogramma. Wekelijks gaan ze in hun streek activiteiten aanbieden bij de boer. Momenteel wordt dit verder vormgegeven en denken ze  aan Boercamp, picknicken bij de boer, rondleiding bij de boer en workshops. De afgelopen periode hebben ze ook gebruikt om het partnerbeleid voor hun streek vorm te geven. Rijk van Nijmegen & Maas en Waal Boert Bewust hopen dat de komende periode veel partners zich bij hun streek gaan aansluiten!

Meer over Rijk van Nijmegen & Maas en Waal Boert Bewust lees je op de streekwebsite >>>

Salland Boert en Eet Bewust

Actief op zoek naar wat wél kan

In Salland werden de boerderijwinkels van de Boert en Eet Bewust deelnemers ook de afgelopen maanden goed bezocht! Mooi om te zien dat steeds meer mensen ervoor kiezen om lokaal in te kopen. Helaas konden ze door de coronamaatregelen geen activiteiten op de boerenbedrijven organiseren, maar aan de kleurplatenwedstrijd en fotowedstrijd is fanatiek mee gedaan! Er wordt actief gezocht naar wat er wél kan. Zo hebben de ‘Expeditie-boeren’ en Recreatiebedrijf De Maathoeve gewerkt aan een variant op de groepsactiviteit Expeditie Salland Boert en Eet Bewust. Vanaf mei t/m augustus is de Expeditie elke woensdag en zaterdag te boeken, voor kleine groepssamenstellingen vanaf 4 personen! Voor meer informatie over deze unieke activiteit waarin je je op geheel eigen wijze kunt laten onderdompelen in het hedendaagse boerenleven: www.sallandboerteneetbewust.nl/expeditie.

 

Nieuwe coördinator

Medio mei neemt Roos Roeleveld het coördinatorschap voor Salland Boert en Eet Bewust over van Heleen van Beek. Sinds half april is Roos al gestart en ze loopt eerst een aantal weken met Heleen mee. Het streekteam van Salland Boert en Eet Bewust heeft vol vertrouwen in Roos en gelooft dat Roos zich de functie snel eigen zal maken. Haar enthousiasme, weidse blik en kennis van de sector zal volop van pas komen in deze veelzijdige rol. Kennismaken met Roos? In dit nieuwsitem lees je er meer over.

Meer over Salland Boert en Eet Bewust lees je op de streekwebsite >>>

Vechtdal Boert Bewust

In de voorjaarsvakantie is Vechtdal Boert Bewust gestart met een kleurwedstrijd. Hieruit hebben ze de mooiste kleurplaat gekozen en de winnares brengt een stalbezoek bij één van de deelnemers.

Met Opgeruimde Blik

Met de actie ‘Met Opgeruimde Blik’ roept de streek Vechtdal mensen op om te helpen met het rapen van afval. Aanleiding was een dode koe bij deelnemer Stan Bosman in de Krim als gevolg van zwerfafval. Hij kreeg ontzettend veel reacties van zowel boeren als burgers. Dit heeft Vechtdal doen besluiten om een actie op te zetten en zo kleine groepjes burgers te koppelen aan een boer. En dat is gelukt. Door het gehele gebied zijn er boeren gekoppeld aan burgers. Gezamenlijk zitten ze in een appgroep, zodat als er gemaaid moet gaan worden ze een paar dagen eerder bericht krijgen om zwerfafval op te ruimen. Van de eerste raapactie maakt RTV Oost een leuk nieuwsitem, dat je hier kunt lezen.

Knapzakken voor partners

Gouden partner Countus, zilveren partner Dierenkliniek Vechtdal en bronzen partner Veurink Partners ontvingen de afgelopen periode hun partnerschapbordje. Om dit geheel coronaproof te overhandigen werd door Vechtdal de knapzak ingezet. In een knapzak zit normaliter voedsel voor de mensen die op reis gaan. Dit keer zitten er als het ware de deelnemers van Vechtdal Boert Bewust in die ons voedsel produceren. Vechtdal Boert Bewust is blij dat deze drie partners zich verbinden aan de streek.

Smikkelboxen

Met de Hemelvaart en Pinksteren zijn er in het Vechtdal smikkelboxen te vinden. In de smikkelboxen zitten kleine versnaperingen, zoals bijvoorbeeld een bekertje yoghurt, een sapje, een snack, komkommer en een blokje kaas. Deze versnaperingen kunnen de mensen kopen en zo genieten van het lekkers wat de boer te bieden heeft. De boxen zijn te herkennen aan een opgeplakte flyer. Als mensen hiervan een selfie maken of een selfie met een Vechtdal Boert Bewust bord maken ze kans op een mand met streekproducten.

Meer over Vechtdal Boert Bewust lees je op de streekwebsite >>>

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.