Welkom op de website van

Boert Bewust
27 januari 2022

Nieuw bestuurslid Wim Zaalmink ‘Een goede relatie met consument en burger is van groot belang’

Even voorstellen,

Mijn naam is Wim Zaalmink, gepensioneerd, 67 jaar inmiddels en ik woon met vrouw Janny en zoon Matthieu in Lelystad. Oorspronkelijk kom ik uit de Achterhoek en ben ik geboren in Doetinchem. Ben niet opgegroeid op een boerenbedrijf, maar mijn ouders zeker. In mijn jeugd heb ik heel veel tijd doorgebracht op een melkveebedrijf waar ik in weekenden en vakanties altijd aanwezig was om te helpen. Daar is mijn interesse voor het boerenbestaan verder vergroot, en ik wilde vanaf dat moment naar Wageningen om te studeren, en om daarna in de voorlichting terecht te komen.

Dat laatste is niet helemaal gelukt, hoewel. Na mijn studie ben ik ben het LEI (tegenwoordig Wageningen Economic Research) terechtgekomen en daar ben ik nooit meer weggegaan?. Ik heb het er altijd enorm naar mijn zin gehad omdat ik de meer ‘praktische’ projecten mocht uitvoeren en ook omdat ik regelmatig (elke 5 jaar) een draai kon maken naar wat anders. Zo ben ik begonnen als LEI gedetacheerde bij het Consulentschap in Algemene Dienst voor de Pluimveehouderij, maar daarna ben ik ook heel snel met andere diersoorten aan de slag gegaan. In 1987 kwam ik als LEI gedetacheerde bij het praktijkonderzoek rundveehouderij in Lelystad terecht. Daar heb ik prachtige projecten gedaan, met o.a. Netwerken in de Veehouderij en de Melkvee Academie. De laatste jaren ben in zelfs in de visserij terechtgekomen, en heb mijn netwerken kunnen uitbouwen met binnenvissers, kustvissers en zeevissers.

Vanaf eind maart vorig jaar ben ik met pensioen. Ik ben daarna nog een bedrijf begonnen van waaruit enkele kleine projecten worden uitgevoerd. Zo ben ik net terug uit Warschau waar ik een presentatie heb gegeven over de status van het agrarische (groene) onderwijs in Roemenie, Bulgarije, Hongarije en Polen.

Ik heb altijd de wens gehad om te werken aan een goede band tussen platteland en burger/maatschappij, en via Lisanne zag ik een vacature als bestuurslid voor BoertBewust. Toen dacht ik “dat is nu precies wat ik nog zou willen”.  Ik denk dat het voor ondernemers heel belangrijk is om te blijven werken aan een licence to produce, en dat een goede relatie met consument en burger hierbij van groot belang is. Ik vind het ook heel fijn dat ik op gesprek heb kunnen komen dat dat mij het vertrouwen is gegeven om vanuit het bestuur hieraan te werken, mede vanuit de portefeuille partnerschappen. Een hele mooie uitdaging waar ik veel zin in heb!

Wat zal ik verder nog vertellen. Naast de thuiswonende zoon is er nog een dochter die inmiddels uitwonend is. Ik mag graag sportief bezig zijn met fietsen, hardlopen en wandelen.  En we hebben een buscamper waar we zo nu en dan mee op stap gaan. Tenslotte ben ik minimaal één dag in de week als vrijwilliger werkzaam bij het AZC Dronten, waar ik vanuit de Stichting Vluchtelingen Werk Nederland asielzoekers help met het aanvragen van hun verblijf in Nederland en bij gezinshereniging.

Ik zie uit naar onze samenwerking en hoop jullie allemaal heel gauw te spreken en te ontmoeten.

Verder ben ik heel laagdrempelig, dus mocht er iets zijn dan ben ik altijd te bereiken!

Hartelijke groet,

Wim Zaalmink

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.