Welkom op de website van

Boert Bewust
5 december 2019

Nieuw bestuurslid Hugo Bens: ‘Partners steunen niet alleen financieel, maar ook in samenwerking’

Nieuw bestuurslid Hugo Bens: ‘Partners steunen niet alleen financieel, maar ook in samenwerking’

“Wie van jullie is er heden praktiserende boer(in)? ” Die vraag stelde ik voorafgaand aan mijn presentatie over Boert Bewust op een ledenbijeenkomst van de Rabobank in Boxmeer. Er zaten 240 mensen in de zaal en welgeteld drie handen gingen omhoog. Ook de medewerkers van de bank waren zeer verbaasd over het geringe aantal boeren en tuinders. Maar toen ik vroeg ‘Wie heeft er nog aardappelen geraapt met de hand?’ staken ongeveer honderd mensen glimlachend hun hand op. Deze honderd mensen delen samen een beleving en dat bindt!

Mijn naam is Hugo Bens. Samen met mijn vrouw Rianne, zoon en dochter woon ik in Haps en runnen we een pluimveehouderij. Onze dochter Resi, heeft ondanks haar universitaire studie duidelijk affiniteit met ons pluimveebedrijf. Of zij het bedrijf gaat overnemen? We zullen zien. Vanaf januari 2020 treed ik toe tot het bestuur van Boert Bewust, voor de portefeuille ‘Financiële Partners, Financiering en verdienmodellen’.

De beleefwereld van vroeger was samen één: of je was boer, of je werkte bij een boer of je leefde van de boer. Vandaag leven we in twee verschillende werelden. We beleven de wereld om ons heen verschillend. De boer(in) en tuinder produceert voedsel en beheert het landschap naar zijn of haar goede inzicht terwijl de niet-boer zich afvraagt: “wat gebeurt er eigenlijk op zo’n boerenerf?”. Hoe mooi zou het zijn om weer samen te beleven! Samen praten over kansen en mogelijkheden, maar ook gezamenlijk dilemma’s delen. Dat kan pas wanneer wij weer samen beleven.

Daar maakt Boert Bewust zich hard voor en daar wil ik mij ook voor inzetten als bestuurslid: maar we kunnen het niet alleen! We hebben partners nodig. Geen sponsoren, maar echt nieuwe partners. Want partners steunen elkaar niet alleen financieel, zij werken met je mee: de kracht zit in de samenwerking. Vanaf september 2020 wordt de Stichting Boert Bewust een zelfstandige organisatie en daarvoor zijn deze partners hard nodig. Ik wil de verbinding leggen tussen de Boert Bewust-deelnemers en partners. Waarom? Omdat ik geloof dat samen beleven de basis is van een goed werkende samenleving!

Hugo Bens,
pluimveehouder uit Haps

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.