Welkom op de website van

Boert Bewust
31 augustus 2020

Hoe ga je om als streek met corona? Vallei Boert Bewust vertelt

Het is één van de grootste trekkers van Vallei Boert Bewust: De Smakelijke Tour in april. Ook Cultuur tussen de Koeien, dat sinds 2019 in de zomervakantie door de Vallei wordt gehouden is populair. Helaas niet dit jaar: vanwege corona werden beide activiteiten gecanceld. Maar Gelderse Vallei zou Gelderse Vallei niet zijn als ze niet vol enthousiasme een coronaproof alternatief zouden organiseren. Mét succes: de fietstocht met picknick eind juli trok 180 bezoekers. Streekcoördinator Jolanda Mandersloot: “Meer animo was er wel, maar mocht niet!”

Fietstocht met picknick

Natuurlijk was het een domper dat De Smakelijke Tour niet door mocht gaan in april vanwege corona, maar de deelnemers van Vallei Boert Bewust dachten meteen na over een alternatief. Coördinator Jolanda Mandersloot: “Je zag dat consumenten in de omgeving meer tijd hadden voor het kopen van producten bij de bakker, groenteboer en slager, daar wilden wij op inhaken. Met een fietstocht met picknick sloegen we daarom twee vliegen in één klap: niet alleen was het een coronaproof uitje, maar consumenten ontdekten ook meer over de productie van voedsel.”

Vragen stellen aan de boer

Men kon een route fietsen langs drie boerenbedrijven en kreeg op het laatste bedrijf een picknick bestaande uit lokale en regionale producten. Vooraf aanmelden was verplicht. Mandersloot: “Echt een rondleiding over het bedrijf is niet gegeven, mensen gaan dan vaak op een kluitje staan en dat is nu net niet de bedoeling. Wel hadden we in de routeboekjes allerlei vragen en informatie opgenomen over het boerenbedrijf en de productie van voedsel. De boer liep tijdens de picknick rond zodat deelnemers eventueel nog aanvullende vragen konden stellen.”

De fietstocht was binnen no time volgeboekt. Mandersloot: “Heel veel mensen waren blij dat er weer wat werd georganiseerd en met 27 graden was het fantastisch weer.” Een dag na de fietstocht werd ook nog een autotocht gehouden. “Hiervoor kregen we minder aanmeldingen, het was zeer warm, maar we zagen toch dat mensen die minder goed kunnen fietsen dit een goed alternatief vonden.”

Verbinding tijdens corona

Als streekcoördinator is Mandersloot continu bezig met verbinding tussen boer en consument. “Het is lastig, burgers uitnodigen op het bedrijf gaat veel minder makkelijk. Via social media kunnen we gelukkig wel ons verhaal blijven vertellen.” De deelnemers van Vallei Boert Bewust maken filmpjes, foto’s en verhaaltjes over het dagelijkse wel en wee op het boerenbedrijf. “Inkuilen, kalfjes, kippen lekker buiten. Voor de deelnemers gesneden koek, maar voor de burgers heel leerzaam.” Ook staat er iedere 3 weken een column van een deelnemer op de website. “Doel is een inkijkje te geven in het leven van de boer, we merken dat burgers het leuk vinden om te lezen. Toch hoop ik dat we burgers straks weer kunnen verwelkomen op onze erven.”

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.