Welkom op de website van

Boert Bewust
Roxan op haar 'Rondje over het bedrijf'
24 juli 2023

Boert Bewust Score: Wat een verscheidenheid

Door de Ogen van de Boert Bewust Scoorder: ook Roxan deelt haar ervaringen!

Sinds het najaar van 2021 ben ik actief als scoorder voor Boert Bewust. Een mooi bijbaantje naast mijn dagelijkse werkzaamheden op ons melkveebedrijf thuis. Daarnaast ben ik actief als coördinator van de Sallandse Boert Bewust streek: Salland Boert en Eet Bewust.

Mijn werkgebied

Als scoorder neem ik de streken Westerkwartier, Drenthe, IJsseldelta, IJsselvallei, Vechtdal en de Gelderse Vallei voor mijn rekening. Een breed werkgebied, met een grote verscheidenheid aan boeren en tuinders! Bovendien varieert elke streek ook; het landschap, de mensen en natuurlijk het dialect. 😉

Vroeg op pad

Een dag scoren betekent vaak vroeg op pad. Na het werk in de stal snel naar binnen, douchen en de auto in! Het is altijd weer een verrassing waar je terechtkomt, maar over het algemeen zijn Boert Bewust deelnemers vooruitstrevend, en staan zij open voor gesprek en verbinding. Dit resulteert eigenlijk altijd in leuke, inspirerende gesprekken.

Het bezoek

Ik begin mijn scorebezoek vaak binnen, aan de keukentafel of in de kantine. Samen met de Boert Bewust deelnemer loop ik de vijf thema’s van het scoreformulier door: diergezondheid, duurzaamheid, natuur, beeldkwaliteit en maatschappij. Ik vraag hoe de deelnemer zich inzet op de thema’s, en noteer dit in het scoreformulier. Belangrijk om te vermelden is dat je als deelnemer niet op ieder thema bovengemiddeld hoeft te scoren. Bewust boeren kan in veel verschillende facetten; geen boer of tuinder is immers hetzelfde!

Na het doorlopen van het scoreformulier, zorg ik dat ik genoeg tijd overhoud voor het rondje over het bedrijf; mijn favoriete onderdeel, maar ook vaak van de deelnemer zelf! Veel boeren kunnen slecht stilzitten, dus hup naar buiten! Vaak komen de deelnemers nog meer los als zij tussen hun dieren of gewassen staan.

Verscheidenheid

Ik vind het erg interessant om te horen wat de deelnemers drijft, en hoe zij hun bedrijf bestieren. Op ieder bedrijf leer ik weer wat; akkerbouwers vertellen vol passie over het bodemleven, en van varkenshouders leer ik weer hoe zij protocollair werken en hierdoor niks over het hoofd zien. Melkveehouders wijzen hun bijzonderste koeien aan en kwekers geven indrukwekkende rondleidingen door de kas…

Trots!

Iedere sector, streek, bedrijf en ondernemer boert op zijn of haar manier op een bewuste manier. Prachtig om te horen, en vervolgens te kunnen vertalen richting de burger via het verhaal dat ontstaat aan de hand van het scoreformulier. De Nederlandse landbouwsector is er één van het hoogste niveau. Iets om trots op te zijn, én uit te dragen naar de buitenwereld!

 

Meer informatie over de score methodiek van Boert Bewust is te vinden op: Boert Bewust Score – Boert Bewust

Ook Milou deelde eerder al haar ervaringen met ons, zie: Door de ogen van de Boert Bewust Scoorder – Boert Bewust

Bij vragen over het scoren kun je terecht bij: iris@boertbewust.nl

 

 

 

 

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.