Welkom op de website van

Boert Bewust
19 april 2018

Column deelnemer Rudie Freriks: Durven mannen te verbinden?

Melkveehouder Rudie Freriks is deelnemer aan Salland Boert en Eet Bewust. Hij deed als columnist in Nieuwe Oogst eerder een oproep aan alle mannen: durf te verbinden! Deze oproep geven we graag door aan alle deelnemers van Boert Bewust.

Ik ben deelnemer aan de Praktijkschool voor Verbindend Ondernemen. Als enige man in een groep enthousiaste vrouwen! Nu heb ik daar op zich geen probleem mee. Maar als het gaat om verbindend ondernemen of zaken als communicatie, dan ben ik nogal eens in de kleinst mogelijke minderheid.

Het bijzondere is dat diverse collega boeren, mannen bedoel ik, wel klagen over media, Wakker Dier, milieudefensie, burgers die eisen stellen en consumenten die niet willen betalen. Dat zie je ook terug op internetdiscussies. Kennelijk vinden we het belangrijk om gewaardeerd te worden. We willen dat de maatschappij ons begrijpt. Dan moet je er in investeren. Ik ben blij dat vele boerinnen daar aan werken en zich daar ook in willen scholen. Dat zouden ook meer mannen mogen doen.

Ik worstel met aanvallen op de sector. Moet je terugslaan? Moet je je verdedigen? Of moet ik het laten gaan? Hoe kan ik het best reageren? Verbinden met de samenleving begint wel met zelfkennis. Waarom voel ik mij geraakt of gekwetst of gefrustreerd door bepaalde uitlatingen? Wat doe ik daar vervolgens mee? En waarom wil ik gewaardeerd worden door de maatschappij? Dat soort vragen wil ik voor mezelf duidelijk hebben. En ik wil leren hoe ik kan bijdragen aan de maatschappelijke waardering voor de landbouw in zijn algemeenheid en de melkveehouderij in het bijzonder.

Een van de leuke onderdelen van de Praktijkschool is de verrassende leerervaring. Je krijgt een workshop aangeboden die normaal niet direct op je pad komt. In mijn geval een rond de tafel bijeenkomst van VIDM (vaker in de media). Daar heb ik geleerd hoe redacties van diverse media werken en hoe er geselecteerd wordt wanneer iets of iemand nieuwswaardig is. Ook hier is het belangrijk jezelf te kennen. Wat is je drijfveer in je werk en waarom doe je de dingen die je doet? Je moet van jezelf weten wat je unieke waarde is. Waar ligt jouw kracht, zodat je je boodschap of product zodanig onder de aandacht kunt brengen dat journalisten of redacteuren het als nieuws gaan beschouwen.

Nu weet ik van mezelf dat ik zaken helder kan verwoorden, zeker op papier. En ik ben ook een nar, die net die vragen durft te stellen waar anderen langs lopen of niet durven op te pakken. Dat vertaalt zich in columns, tot nu toe beperkt tot Nieuwe Oogst. Daarnaast pak ik andere zaken op waarmee ik verbinding leg met de maatschappij. Zoals voorzitterschap van Landbouwmuseum De Laarman, die naast historie ook de weg van het voedsel van boer tot bord in beeld wil brengen. En we zijn actief deelnemer aan Salland Boert en Eet Bewust. Een groep van intussen ruim 60 boeren, mannen en vrouwen, die met een veelheid aan activiteiten de dialoog opzoeken met de samenleving. Naast nuttig is dat ook heel leuk. Praten met mensen over je passie!

Naast bijblijven met technische ontwikkelingen in de melkveehouderij is ook scholing op het verbinden met de samenleving van belang voor een gewaardeerde toekomst voor de sector. Dus mannen, kom op!

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.