Welkom op de website van

Boert Bewust
12 mei 2021

Boert Bewust – Trainingsaanbod 2021

Meerwaarde trainingen Boert Bewust

De landelijke stichting Boert Bewust biedt Boert Bewust streken de mogelijkheid tot collectieve trainingen aan voor de doorontwikkeling en professionalisering. De bijdrage van trainingen gaat verder dan het trainen van individuen/deelnemers. De trainingen binnen Boert Bewust kunnen bijdragen aan:

  • Professionalisering: leren van communicatie/vaardigheden
  • Manier van werken en doen: uitwisseling over werkwijze en aanpak in de streken en met elkaar
  • Activiteiten/plan: trainingen kun je ook gebruiken om samen activiteiten te ontwikkelen; samen denken-werken aan de ontwikkeling van de activiteiten in de regio
  • Elkaar beter leren kennen en beter samenwerken

Trainingsaanbod 2021

In 2021 bieden wij de volgende trainingen aan:

1. Training ‘Een goed gesprek begint bij jezelf’ – 1 avond

Hoe knoop je een gesprek met iemand aan als je namens Boert Bewust op een evenement staat? Hoe voer je een goed gesprek over jouw agrarische bedrijf, zonder te veel in de verdediging te schieten of te veel in vaktaal te praten? In deze training leer je de 5 principes van verbindend communiceren toe te passen in gesprekken met bezoekers op jouw erf, maar ook op verjaardagsvisites, op een evenement, in de lokale politiek of media. Want een goed, verbindend gesprek, begint bij jezelf. De training wordt gegeven door René Schepers van Wakker Boer.

Wilma Derks-Peters, deelnemer Rijk van Nijmegen Boert Bewust over deze training:
“Als boer zijn we geneigd in de verdediging te schieten bij kritische vragen van consumenten. Ik leerde door de training ‘Een goed gesprek begint bij jezelf’ waarom te vragen. Dan ontstaat een vriendelijk gesprek waardoor ik de bezoeker iets kan bijbrengen over de varkenshouderij.”

Trainer: Rene Schepers
Duur: 3 uur
Tijden: 19.30-22.30 uur

2. Training ‘Jouw actieplan voor verbinding met je omgeving’ – 2 avonden

Je bent deelnemer van Boert Bewust, maar wat kun je nu concreet doen om je omgeving meer te betrekken bij je bedrijf? In deze training breng je eerst in kaart waarom je doet wat je doet, waar jij goed in bent en wat bij je past. Daarna ga je aan het werk met een concreet actieplan voor minstens één verbindende actie. Je andere groepsgenoten denken hier natuurlijk over mee. Thuis werk je hier verder aan. Tijdens het tweede trainingsmoment scherp je je plan aan en daarna kun je aan de slag! De training wordt gegeven door René Schepers van Wakker Boer.

Gerdien Bos, deelnemer Salland Boert en Eet Bewust over deze training:
“We doen mee aan Boert Bewust, maar hadden nog niet echt nagedacht over hoe we dat gingen aanpakken. Tijdens de training prikkelde René ons met vragen. Waar krijg je energie van? Een open dag organiseren, een schoolklas ontvangen of juist ondernemers rondleiden? René Schepers stelt de juiste vragen om te achterhalen waar jouw kracht ligt.”

Trainer: Rene Schepers
Duur: 3,5 uur
Tijden: 19.30-23.00 uur

3. Sociale media – Beginners of gevorderden

Wil je social media meer inzetten om in gesprek te komen met de samenleving? Overweeg je of het iets voor jullie bedrijf is om een bedrijfspagina op te starten of heb je al een tijdje een pagina en wil je die graag professionaliseren? Meld je dan aan voor één van de social media trainingen. Je kunt kiezen uit een beginners- of gevorderden trainingen. De trainingen worden gegeven door Chantal Bannink, bestuurslid van Boert Bewust én eigenaar van LenteBloesem | Marketing & Events.

a) Social media voor beginners – 1 avond

De beginnerstraining is voor mensen die nog geen Facebook- of Instagrampagina hebben voor hun bedrijf. De nadruk ligt op het opzetten van een bedrijfspagina, hoe dat technisch werkt en vervolgens hebben we het over; hoe pak je dat aan, wat zet je erop en wat niet, etc. Natuurlijk krijg je leuke tips om jou geïnspireerd op pad te sturen. Ook gaan we kort in op Instagram en LinkedIn.

Trainer: Chantal Bannink
Duur: 2 uur
Tijd: 20.00-22.00 uur
Kan ook online

b) Social media voor gevorderden – 1 avond

De gevorderdentraining is voor diegenen die al een bedrijfspagina hebben en daar graag meer mee willen doen. In deze training is er ruimte om de diepte in te gaan met het optimaliseren van je pagina; we gaan leren werken vanuit een contentstrategie, dus met vaste rubrieken. Bijvoorbeeld iedere dinsdag een fotoverslag over een ‘dag uit het leven op de boerderij’, of iedere maand één vlog van je kind over een onderwerp op je bedrijf, of een week in het teken van de geboortes op je bedrijf bijvoorbeeld. Zo houd je de pagina leuk en informatief.

Trainer: Chantal Bannink
Duur: 2 uur
Tijd: 20.00-22.00 uur

4. Training schrijfvaardigheid – 1 avond

Hoe schrijf ik een goede tekst voor op mijn website of een column voor mijn streek? Hoe ziet een goede blog eruit en hoe kan ik mijn tekst voor de deelnemerspagina het beste schrijven? Op deze én andere vragen krijg je antwoord tijdens de praktische en interactieve schrijftraining. Je gaat naar huis met concrete tips voor topteksten, die we in de training met elkaar bekijken en oefenen. De ideale basis om jouw deelnemerspagina, je eigen website of columns en blogs te schrijven. Sanne van Raalte verzorgt de training. Zij heeft ruim 10 jaar schrijfervaring voor en over de agrarische sector en is bestuurslid van Vallei Boert Bewust.

Trainer: Sanne van Raalte
Duur: 2 uur
Tijd: 20.00-22.00 uur
Kan ook online

5. Training ‘Boerderijfilmpjes maken en monteren’ – 1 avond

Een verhaal overbrengen via een vlog is een mooi middel om te laten zien wat je op de boerderij doet. Bij vloggen denk je misschien dat je de camera op jezelf moet richten (dat is toch te eng;)), maar een vlog is eigenlijk een video blog en hoeft dus niet perse over jezelf te gaan. Wel over het onderwerp dat jij centraal wil stellen. Je hebt een heel verhaal in je hoofd, maar hoe breng je het verhaal over op een filmpje? We nemen de stappen door om van een verhaal een vlog te maken. We gaan vloggen en je krijgt handige tips aangereikt voor het monteren van filmpjes. Allemaal op je smartphone! De training wordt gegeven door Danya Gortmans, bestuurslid van Salland Boert en Eet Bewust én communicatieadviseur bij de Jong & Laan.

Trainer: Danya Gortmans
Duur: circa 2,5 uur
Tijd: 20.00-22.30 uur
Locatie: bij voorkeur plaats op een boerderij waar ook de stallen betreden mogen worden

Deelnemers verwijzen wij voor meer informatie over kosten en data naar de betreffende Boert Bewust streek waar ze bij zijn aangesloten.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.