Welkom op de website van

Boert Bewust
17 februari 2020

Activiteiten in de streken

Activiteiten in de streken

Werken aan de profilering en ontwikkeling van je bedrijf, filmploeg bij Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust, wandelen door het mooie boerengebied en in gesprek met burgers over de agrarische sector. Ook in de wintermaanden staan de boeren van Boert Bewust niet stil.

Vechtdal Boert Bewust Smaakmakerstraject

Je maakt kwalitatief goed voedsel, maar maak je ook een mooi product? Over die vraag buigen enkele deelnemers van Vechtdal Boert Bewust zich deze wintermaanden. Ze doen mee aan het Smaakmakerstraject in het Vechtdal. Streekcoördinator Paul ten Velde: “Van voedselmaker naar smaakmaker uit het Vechtdal. In zes sessies leren onze deelnemers hoe ze hun product van meer waarde kunnen voorzien. Door het juiste verhaal erbij te vertellen bijvoorbeeld.” Ten Velde is blij met het initiatief van het Ondernemershuis Vechtdal dat onder meer wordt ondersteund door de gemeenten Hardenberg, Ommen, Zwolle, Dalfsen en Staphorst. “Een goed verhaal achter je product helpt onze deelnemers bij het gesprek met de burger.” Petra van den Hengel begeleidt de ondernemers in het Smaakmakerstraject. Er doen 14 deelnemers mee variërend van boeren, koks, ondernemers van zorgboerderijen, campings etc. Van den Hengel: “De ideeën zijn heel divers; van voedselmakerij tot theeontwikkeling met rondleidingen en proeverijen, van een rijdende keuken, zelfvoorzienend met zintuigelijke waarnemingen en beleving tot leefstijlarrangementen en exclusief voedingsadvies. De diversiteit in deelnemers is erg interessant voor het Vechtdal, om zo de diversiteit en kwaliteit van de producten en diensten in het gebied te versterken.

Meer informatie over dit initiatief is te vinden op www.ondernemershuisvechtdal.nl/smaakmakers

 

Salland Boert en Eet Bewust Winterwandeling

Meer een herfst- dan een winterwandeling, maar daar trokken ze zich in Salland niets van aan. De Kuiertocht die door een aantal deelnemers van Salland Boert en Eet Bewust voor de eerste keer was georganiseerd op zondag 2 februari trok maar liefst 593 deelnemers, zoals ook te zien in dit filmpje door de  Boerderijkids op Youtube. De wandeltocht van ongeveer 6,5 kilometer liep buiten de gebaande paden door bossen, weilanden en langs plekjes die doorgaans niet zijn opengesteld voor publiek. Zo was voor veel aanwezigen de openstelling van het terrein van Klooster Nieuw Sion aanleiding om mee te lopen met de Kuiertocht, maar ook de melkveebedrijven van Boert Bewust-deelnemers Familie Trompert en familie Van Beek waren in trek. Mede-organisator Gert-Jan Trompert kijkt terug op een succesvol en gezellig evenement. “Ontzettend gaaf dat zoveel mensen de regen trotseerden om deel te nemen aan de eerste editie van de Kuiertocht. We zijn overweldigd door de leuke reacties die we hebben gekregen op het openstellen van de agrarische bedrijven. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar.” Nog meer zien van Salland Boert en Eet Bewust? Volg dan de Boerderijkids op Youtube, en ontdek de avonturen van een drietal op een Sallandse boerderij.

 

Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust

Onder de titel Keuken van Utrecht wordt de voedselproductie en consumptie in en rond de stad Utrecht gefilmd en uitgezonden via de regionale omroep RTV Utrecht. Natuurlijk bezochten de filmmakers ook de boeren van Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust. Melkveehouder en fruitteler Kees van Dijk van boerderij Hofstede Rhijnauwen uit Bunnik beet het spits af, waarna vrijwel alle deelnemers in de Kromme Rijn volgden: “Ze filmden bij het melken van de koeien en op ons erf. Een leuke en andere manier om onze stadse buren te laten zien hoe voedsel vandaag de dag wordt geproduceerd.” Keuken van Utrecht is een jaar lang wekelijks op maandag te zien op RTV Utrecht, alle filmpjes staan ook hier.

 

Gelderse Vallei voetbalt met Boert Bewust

Jong geleerd, oud gedaan, denken ze in de Gelderse Vallei: het is belangrijk dat kinderen van jongs af aan leren waar de groente op hun bord vandaan komt en hoe melk wordt gemaakt. Gelderse Vallei Boert Bewust wil daarom ook onder jeugd zichtbaar zijn en steunt het voetbalteam JO9-4 van de Valleivogels in Scherpenzeel. Samen met Mijnboerderijtje.nl heeft de Vallei het voetbaltenue gesponsord. Dat wordt scoren voor de Valleivogels!

 

Land van Cuijk Boert Bewust

Regelmatig bezoeken organisaties de boerderij van pluimveehouder en Boert Bewust-bestuurslid Hugo Bens van Land van Cuijk Boert Bewust. Zo hield de ZLTO-afdeling Land van Cuijk haar nieuwjaarsbijeenkomst op het erf van Bens en nam ook wijkraad Valuwe uit Cuijk een kijkje bij de kippen. Hugo Bens: “Vooral met de komst van die laatste groep ben ik erg blij, want zo ontstaat een dialoog tussen boeren en burgers op mijn eigen boerderij, dat kan niet beter toch? Samen bekijken hoe de kippen leven, hoe de eieren verzameld worden. We spreken over de uitdagingen en de kansen. Samen delen we onze ideeën voor het heden en de toekomst. En op de vraag; ‘Wat staat er op het menu van de toekomst?’ zijn we het samen eens: ei natuurlijk :-).”

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.