Welkom op de website van

Boert Bewust
3 oktober 2019

Origineel event trekt andere doelgroep

Origineel event trekt andere doelgroep

Marlies van Loenen bedacht afgelopen zomer het succesvolle ‘Cultuur tussen de koeien’: een uniek cultureel festival met muziek, zang en poëzie op het melkveebedrijf van haar en haar man Kees in Leusden. Ruim tachtig cultuurliefhebbers kwamen op het evenement van de deelnemers aan Vallei Boert Bewust af. Haar tip voor andere Boert Bewust-deelnemers? “Kijk verder dan je eigen erf.”

Hoe kwam je op het idee voor een cultureel festival?
Ik wil mensen bereiken die het boerenerf normaal niet opkomen. Die mensen willen geen rondleiding op het melkveebedrijf, die willen iets beleven waar ze zelf geïnteresseerd in zijn.  Vanwege het landelijke event De Boeren Beleving werden we gevraagd iets op ons erf te organiseren en omdat ik zelf viool speel, bedacht ik dit festival.

Is het gelukt een andere doelgroep dan normaal naar jullie melkveebedrijf te krijgen?
Zeer zeker! Er waren ruim tachtig aanwezigen waarvan veel zeiden dat ze nog nooit op een boerderij waren geweest. Deze mensen kwamen ook in eerste instantie voor het muzikale en culturele programma. Ik trad op met mijn vioolgroep, er was een jeugdorkest, een dichteres die haar eigen poëzie voorlas en een dwarsfluitensemble. Het programma speelde zich af tussen de koeien in de stal, dus dat maakte het voor de bezoekers heel speciaal.

Wat was hun reactie?
Terwijl de bezoekers genoten de muziek, stonden de koeien rustig herkauwend in de stal. Daar waren veel van de aanwezigen verbaasd over. Dat onze dieren het zo goed en relaxt hebben. Een mooi moment was toen mijn zoon het nummer ‘We will rock you’ speelde op de drums. Alle koeien stonden toen op en begonnen mee te loeien. Een prachtig onverwacht moment wat duidelijk maakte dat we allemaal, koeien inclusief, genoten van het festival.

Voor herhaling vatbaar dus?
Absoluut en dan nog groter! Met nog meer optredens, ook in onze kleine schuren, en met foodtrucks op het plein. Ik begin alweer voorzichtig met de organisatie met steun van andere deelnemers aan Vallei Boert Bewust. Samen zoeken we verbinding met de maatschappij en organiseren we een ongedwongen samenzijn met cultuur op de boerse manier.

Welke tips heb je voor andere deelnemers aan Boert Bewust die iets soortgelijks willen organiseren?
Kijk naar wat bij je past! Het hoeft niet per se een cultureel festival te zijn, je moet iets organiseren waar jij zelf feeling mee hebt. Ben je gek van sport, organiseer dan een sportevenement en nodig de plaatselijke voetbalclub uit voor een partijtje tussen de koeien. Vind je het leuk om kinderen iets bij te brengen over de agrarische sector, laat de scoutingclub dan eens een nachtje logeren in de melkstal. Maar denk creatief en organiseer iets ludieks voor meer aandacht en contact met een andere doelgroep!

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.